Habánův pochod Českým rájem 25. května 2013

Aneta Zavřelová   28.05.2013

V sobotu 25. května jsme se z boleslavského nádraží vypravili do Malechovic. Odtud jsme po cca kilometru dorazili na start - hospoda "Na písku". Zde jsme se zapsali, dali si polévku a čekali na start. Šerif nás jako každý rok přivítal a řekl nám o trase, která nás letos čekala. Byla dlouhá přibližně 16 km a vedla přes krásnou krajinu v okolí hradu Trosky. Během cesty jsme zažili i májový deštík, který jsme díky pláštěnkám vydrželi a diplom jsme si tak všichni jistě zasloužili. Doufám, že v příštím roce se do této krásné krajiny vydáme společně znovu. 

Aneta Zavřelová


Dále něco od pořadatelů Habánského pochodu 

Habánův pochod 2013

Kamaráde,kamarádko,

dnešní Habánův pochod 2013 vede též po cestách Chráněné krajinné oblasti Český rájm. Po vstupu do údolí Žehrovky se dostanete i do přísně chráněné rezervace Podtrosecká údolí. Žádáme Vás proto o zachování návštěvního řádu této oblasti i přísného dodržování čistoty přírody. Všechny odpadky si proto neste s sebou a odhoďte je až v cíli.

Vlastní trasa vede od hospody "Na písku" k Podsemínskému mlýnu. Před mlýnem přejdeme kamennýmost (zde byl natáčen film Marie Poledňákové "Jak dostat tatínka do polepšovny") a dále do kopce na Semín. Mineme 2 chaty. První postavil p. Janza v roce 1960, druhou stavěl p. Wachtl ze Semil v roce 1938. Hradiště Semín je známo již od roku 1235, kdy patřilo pánům Semínům. Pokračujeme přes Semínské rozcestí do Troskovic a dále za Traskovice k tzv. Čenku. Po asfaltové lesní cestě se dostaneme na Dola či Dolní mlýn, který byl první z osmi mlýnů na Žehrovce. Z Dol jdeme na tzv. Spálený most a do kopce do Stéblovic, odkud je nádherný pohled na dominantu Českého ráje - hrad Trosky. Ve Stéblovicích zabočíme vpravo a přes Babylon a hájenku jdeme do obce Nepřívěc. Ta je velmi známá svými jarmarky, které pokračují dodnes. Za pozornost stojí dvě první chalupy po levé a pravé straně, které jsou novostavy a přesto působí velmmi pěkně. Z nepřívěce sejdeme do obce Libošovice. První zmínky o této obce jsou z roku 1360, kdy obec patřila ke kosteleckému panství. Dominantou této obce je gotický kostel sv. Prokopa z roku 1360. Renovován byl v letech 2001-2003. U nádraží nad Libošovicemi vidíme dominantu Sobotky zámeček Humprecht. V letech 1666-1668 vybudován Humprechtem Černínem z Chudenic. Z Libošovic dojdeme pohodně po cca 15-16 km zpět na Písek, kde nás čeká občerstvení (možná že zbyde i polévka) apředevším diplom s vlastnoručním podpisem šerifa Pepy Nejmana.



Komentáře